<

Veilige vakantiebestemming vol natuur en cultuur

Share

Zoek je een veilige vakantiebestemming met zongarantie? Waar je heerlijk kunt luieren in luxe of je je kunt laten inspireren door bijzondere moderne en historische bouwwerken? Of wil je juist een avontuurlijke reis door de prachtige natuur maken? Dat kan op het Arabisch Schiereiland in het Midden-Oosten! Hieronder lees je er meer over.

Veilige vakantiebestemming

Maar eerst even antwoord op de meest gestelde vraag…is het Midden-Oosten wel veilig? Begrijpelijk, want de laatste jaren is deze regio volop in het nieuws vanwege conflicten tussen bondgenootschappen en eeuwenoude geschillen. Het Midden-Oosten is echter groot. Het bestaat uit verschillende landen in Zuidoost-Azië en delen van Noord-Afrika. Het is inderdaad zo dat je sommige van deze landen of specifieke gebieden beter kunt vermijden. Maar landen als Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar zijn zelfs veiliger dan de meeste landen in Europa! Specifieke informatie over de veiligheid vind je op de pagina veiligheid Midden-Oosten.

midden oosten map

Natuur, cultuur en architectuur

Het contrast en de mogelijkheden op het gebied van cultuurnatuur en architectuur zijn nergens groter dan op het Arabisch Schiereiland. Zo reis je van authentieke dorpjes in Jordanië en Oman naar de moderne skyline in de Verenigde Arabische Emiraten. Je kunt je eigen achtbaan creëren in de goudgele duinen van de woestijn en wandelen door het groen van bijzondere wetlands, waar duizenden flamingo’s door het water waden. Of je zintuigen laten strelen in het labyrinth van traditionele souqs vol geurende kruiden en kleurrijke pashmina’s. Maar je kunt ook helemaal uit je dak gaan in een van de spectaculaire atrractieparken in Dubai of op Yas Island in Abu Dhabi. Op de pagina Zien en Doen! vind je een beschrijving van specifieke activiteiten.
Ben je geïnteresseerd in architectuur? Breng dan eens een bezoek aan het Louvre in Abu Dhabi, de Dubai Frame of de Sultan Qaboos Moskee in Muscat. In het artikel  Van historische monumenten tot moderne architectuur staan nog meer bijzondere bouwwerken. Sommigen dateren nog van de Romeinse tijd of staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Eeuwenoude tradities

In de laatste 50 jaar hebben de olierijke landen een enorme cultuurverandering doorgemaakt. Het harde leven in de woestijn werd vervangen door luxe en welvaart. Maar de tradities van Arabieren zijn diepgeworteld in het Islamitische geloof en de bedoeïenen-cultuur. Om te overleven in het barre woestijnklimaat moesten de bedoeïenen vasthouden aan oeroude gebruiken, zoals complexe hiërarchische verbanden en strikte normen en waarden. En het onderscheid tussen de schone rechterhand en de onreine linkerhand, ooit belangrijk om ziektes te voorkomen. Ook nu nog hechten veel moderne Arabieren hier groot belang aan.
Daarnaast zijn Arabieren hartelijk en gastvrij. Bijna overal waar je komt krijg je een kopje Arabische koffie aangeboden. Als je geluk hebt wordt je zelfs uitgenodigd bij een familie om samen een traditioneel gerecht te delen. Een bedoeïen zou namelijk nooit een verdwaalde reiziger in de woestijn achterlaten.

In mijn verhalen over de bedoeïenen kun je alles over het leven van bedoeïenen lezen. Wil je verder de cultuur induiken, boek dan een unieke excursie met een Emirati gids.

Arabische taal

Als toerist hoef je je geen zorgen te maken over taalproblemen. De meeste Arabieren die je als toerist tegenkomt spreken vloeiend Engels of een woordje Frans. De moedertaal op het Arabisch Schiereiland is echter Arabisch. Deze wereldtaal wordt door ongeveer 300 miljoen mensen gesproken. Er is echter een grote variatie in uitspraak en dialect, waardoor sommige Arabieren elkaar nauwelijks kunnen verstaan. Hoe dat zit kun je hier lezen.

paleis abu dhabi

Van tent tot suite

Als je de reisgidsen moet geloven bestaat Dubai alleen maar uit luxe (en vooral dure!) 5-sterren hotels en zul je je in Jordanië altijd tussen de kamelen begeven. Maar net zoals voor zoveel andere landen ter wereld zijn de mogelijkheden legio. Hoe je reist en verblijft bepaal je zelf! Zo kun je een 4WD huren met een tent op het dak voor een primitieve kampeertrip, een lokaal huis huren of overnachten in een bedoeïenentent. Wil je toch een keer uitpakken, doe het dan goed en boek een nachtje van 7 sterren in het Emirates Hotel.

Meer informatie

Op de pagina Zien en Doen! staan gedetailleerde beschrijvingen van activiteiten in de natuur, culturele uitstapjes en mooie reisroutes. Ben je geïnteresseerd in mijn belevenissen en omgang met Arabieren? Lees dan mijn Verhalen & Ervaringen. Het staat vol verrassende gebeurtenissen om over te lachen, je te verbazen of om over na te denken.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!