<

Is het Midden-Oosten veilig om te reizen of voor vakantie?

Share

De laatste jaren is het Midden-Oosten volop in het nieuws vanwege conflicten tussen bondgenootschappen en eeuwenoude geschillen. ‘Veiligheid Midden-Oosten’ lijkt een contradictio interminis. Toch is het in veel landen veiliger dan je denkt!

Is het Midden-Oosten veilig om te reizen of voor vakantie?

De reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn terughouden als het gaat over reizen en werken op het Arabisch Schiereiland. Door de politieke onrust krijgen Jemen, Syrië en Irak een negatief reisadvies, net als de grensgebieden van omringende landen. Voor de overige landen is code geel ingesteld: ‘Let op, veiligheidsrisico’s, omdat het land in een gebied ligt waar spanningen zijn’. Hieronder vallen  Saoedie Arabië, Koeweit, Jordanië, de VAE, Qatar, Oman. Het is mij niet helemaal duidelijk waar Nederland deze beoordeling op baseert.

De meeste landen op het Arabisch Schiereiland doen er namelijk alles aan om hun nationale veiligheid en de veiligheid van de individuele burger te waarborgen. Als toerist merk je daar weinig van. Misschien zie je alleen de observatiecamera’s die bijna in elke hoek zijn opgehangen en weet je dat gesprekken worden afgeluisterd (zoals je kunt lezen in mijn verhaal Muren hebben oren). Zonder daar verder over uit te wijden worden er nog veel meer veiligheidsmaatregelen in acht genomen. En met resultaat!
Want volgens het recent uitgekomen rapport Global Travel & Tourism Report (2017) van het World Economic Forum (WFE) behoren de Verenigde Arabische Emiraten (2e), Oman (4e) en Qatar (10e) tot de tien veiligste landen van de wereld. Nederland en België staan resp. op de 14e en 32e plaats!

Is het Midden-Oosten veilig om te reizen of voor vakantie?

Verkeersveiligheid

Hoewel de verkeersveiligheid per land verschilt, zijn het wegennet, de rijvaardigheid en andere aspecten die aan de verkeersveiligheid bijdragen in recente jaren significant verbeterd. De tijd dat je dacht in een computerspelletje autoracen te zijn beland, is inmiddels wel voorbij. De meeste landen rond de Golf hebben in en rondom de steden goed onderhouden wegen met duidelijke bewegwijzering. De verkeersregels zijn aangescherpt en de eisen voor het behalen van het rijbewijs zijn strenger.

Maar in een vreemd land blijft het altijd oppassen, vooral op de buitenwegen of op wegen door de bergen of woestijn. In een aantal landen is het beter om niet overal zelf te rijden, zoals in Saoedi Arabië. Bereid je daarom goed voor voordat je in het Midden Oosten de weg op gaat. Neem bovendien een goede wegenkaart mee. Als je verkeerd rijdt, zul je soms 20 kilometer om moeten rijden om ‘back on track’ te komen.

Rechtsysteem

Hoewel het overbodig lijkt dit te vermelden doe ik het toch, omdat er ieder jaar weer toeristen zijn die in de problemen komen. De landen van het Arabisch Schiereiland lijken vrij, open en tolerant. En dat zijn ze ook, maar wel binnen de grenzen van hun eigen rechtsysteem en regelgeving! Deze wijken af van de meeste Westerse landen. Zo kennen ze een duaal rechtsysteem. Afhankelijk van de aard van de zaak en/of de religie van de betrokkenen wordt rechtgesproken volgens de Sharia (religieuze wetgeving) of in seculiere rechtbanken. Het rechtssysteem is dus niet onafhankelijk zoals in Nederland.

De meest landen en met name de grote steden zijn flexibel naar toeristen. Maar degene die zich niet aan de wet houdt, komt onherroepelijk met de politie in aanraking. Arrestaties hebben zich voorgedaan vanwege grof taalgebruik, openbare dronkenschap of het fotograferen van bepaalde gebieden of gebouwen. Ook zijn toeristen/inwoners door de politie opgepakt omdat ze zich niet aan kledingvoorschriften hielden of omdat ze affectie toonden op publieke plaatsen. Zelfs een broodje met maanzaadjes kan je in de problemen brengen.

In het artikel Reizen naar het Midden-Oosten? Dan moet je dit weten! kun je meer over de wet- en regelgeving lezen.

Dus…is het Midden-Oosten een veilige vakantiebestemming?

Ik zou ik zeggen: Ja! Op het Arabisch Schiereiland kun je met een gerust hart van een heerlijke vakantie genieten! Na bijna 15 jaar in het Midden-Oosten heb ik me nog nooit onveilig gevoeld. Alleen de risicogebieden in en rondom landen waar politieke onrust is, zoals Jemen, Syrië en Irak moet je vermijden. Maar landen als Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zijn zelfs veiliger dan Nederland en België.

Het is pas echt oppassen geblazen met de immer brandende zon.

Toch in de problemen?

Mocht je ondanks alles toch in de problemen komen, neem dan direct contact op met de Belgische of Nederlandse ambassade. 

7 reacties

 1. Eva schreef:

  Ik reisde naar Dubai, Abu Dhabi en Oman en voelde me er geen moment onveilig, wat je zegt, misschien zelfs wel veiliger dan in Nederland. Over andere landen kan ik niet oordelen. Ook is het natuurlijk lastig een gevoel voor anderen te bepalen. Want daar draait het vaak om. Voel je je ook veilig, dat is heel iets anders.

 2. Kees Lamper schreef:

  Ben hier nog nooit geweest maar wil ik zeker nog eens gaan doen. Ben heel benieuwd.

 3. Me over ME schreef:

  @KeesLamper Dat moet je zeker een keer doen! Je zult echt verbaasd staan hoe leuk het hier is.

 4. Lotus Writings schreef:

  Fijn artikel, zeker omdat ik hier eigenlijk weinig van weet. Toch trekt het me wel: de cultuur, prachtige omgeving en – naar ik kan inschatten – vriendelijke mensen.

 5. Me over ME schreef:

  @lotus Writings Dankjewel! Je bent altijd welkom. Marhaba, in het Arabisch. De mensen hier zijn echt heel gastvrij.

 6. Marleen Van Vlaender schreef:

  Ik heb uw artikel heel interessant, want het is al lang mijn droom om een rondreis te maken naar Oman.
  De natuur ziet er zo prachtig uit !
  En nu komt er eindelijk van, we gaan binnenkort boeken voor een rondreis in maart of vooraan april , volgend jaar.
  Ik heb wel al tal van reisbureaus vergeleken , want er zoveel en de prijzen, hotels, maaltijden, enz. verschillen heel erg.
  Maar ik ben ongeloofgelijk blij om dit prachtige land te bezoeken !

 7. Me over ME schreef:

  @marleen Dankjewel Marleen! Mocht je nog specifieke vragen hebben, dan mag je me altijd een email sturen. Heel veel plezier in Oman!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!