<

Veiligheid: Muren hebben oren

Share

Veiligheid in het Midden Oosten. Het klinkt tegenstrijdig. Toch horen de Golfstaten de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Qatar volgens de World Economic Forum (WEF) 2017 tot de 10 veiligste landen ter wereld.

Veiligheid

muren hebben oren

“Brrr, woon jij in het Midden-Oosten? Tussen die terroristen? Kind, wat doe je daar?” Het zijn vragen die mij regelmatig gesteld worden als ik vertel dat ik tussen de Arabieren woon. Maar ik voel me hier prettig, en vooral veilig. Als ik de deur uitga hoef ik mijn ramen en deuren niet af te sluiten. Ik kan mijn handtas in de auto laten liggen als ik het schoolplein oploop.

Bovendien hoef ik nooit bang te zijn dat ik verdwaal. Er is altijd iemand in de buurt die weet wie ik ben, waar ik woon, hoe ik leef. Ik herinner me die Emirati man in hagelwitte dishdash in een apotheek ver buiten de stad. In gebroken Engels vroeg hij of ik in de villa van Abu Zayed (vader Zayed) woonde. Ik voelde me bespied, maar knikte bevestigend. “Mooi” lachte hij vriendelijk, en drukte me zijn volgnummertje in mijn hand: “Dan hoef je niet zo lang te wachten”.

Muren hebben oren

Inmiddels weet ik dat er altijd en overal iemand met me meekijkt. In alle hoeken van gebouwen, transportmiddelen en langs wegen hangen camera’s, voorzien van een trackingsysteem om je postuur en verplaatsing te bepalen. Mijn telefoongesprekken kunnen worden afgeluisterd en mijn internetgedrag wordt gevolgd. Als ik mijn Arabische vriendinnen moet geloven hebben alle muren oren.

Eigenlijk vind ik het een veilige en geruststellende gedachte dat “big brother” over ons waakt. Alleen als je je niet aan de wet houdt moet je je zorgen maken. Want dan is ontsnappen niet mogelijk. Ook niet als je bedekt in zwarte gewaden in de cameravrije zone van een openbaar toilet, iemand om het leven brengt. Het kostte de politie slechts enkele dagen om de moord op een Amerikaanse lerares op te lossen.

veiligheid cameraVolgsystemen

Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik niet altijd zorgeloos over straat ga. De videobeelden van de volgsystemen zijn zo scherp dat elke pukkel op je neus wordt waargenomen. Ik denk daar wel eens aan als ik in de vroege ochtend op en neer rijd om de kinderen naar school te brengen. Met dikke ogen van de slaap en mijn haar in de war.
Maar daar heb ik iets op gevonden: met een sjaal met bloemmotief over mijn hoofd achter een oversized zonnebril uit de jaren 70 mogen ze van mij wel een kiekje maken.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!