<

Verlopen Post

Share

post verlopen briefToen ik nog in Nederland woonde spoedde ik me regelmatig om iets voor zes naar de postbus om de laatste lichting van de poststukken te halen. Ik kon er dan bijna zeker van zijn dat mijn brief de volgende dag bij de geadresseerde lag. De knappe postbode wist aan de hand van naam, postcode en huisnummer binnen 24 uur het juiste huis te vinden. En zo niet dan vond hij het wel de volgende dag.

Bezorging van de post

De bezorging van de post is hier minder goed georganiseerd. Mijn ouders en schoonouders hebben dat inmiddels wel begrepen. Maar veel Nederlandse instanties tonen geen enkel begrip als ik te laat reageer op hun schrijven. Ik kan ze maar niet uitleggen dat een poststuk er weken en soms maanden over doet om hier aan te komen. En dat, als het al aankomt, het vaak is gescheurd, besmeurd of zelfs totaal vergaan. “Nee, ik heb het niet over het hoofd gezien!” roep ik dan, “Ik heb het gewoon niet ontvangen” of “Het is zo ernstig beschadigd dat het niet meer leesbaar is”.

Straatnamen

straat abu dhabiHet systeem van duidelijke addressering is hier nog niet ingevoerd. In de volksmond worden straten vernoemd naar de daar aanwezige winkelbranches of bestemming. Zo heet een straat Electrastreet, vernoemd naar de winkels die electronische goederen verkopen, is er een Banking Street vanwege de financiele bedrijven die daar huizen, en loopt er een oude en een nieuwe Airport Road door de stad. Op landkaarten staan deze wegen echter onder hun officiele naam, veelal de naam van een belangrijke Sheikh of Sheikha. Maar die wordt slechts door weinigen gebruikt. Naar de bekende weg vragen doe je hier dan ook nooit.

Bij mij in de wijk hebben de wegen geen namen maar nummers. Een systeem dat net als in Amerika, makkelijk te doorgronden zou moeten zijn. Maar doordat de nummers willekeurig zijn aangebracht, meerdere dubbelingen hebben of onverwacht verspringen in stappen van 7, rijd je je drie slagen in de rondte als je op zoek moet naar je bestemming. Gelukkig zijn er voldoende rotondes (zie rotonde-rijden) om dit zonder al te veel problemen te kunnen doen.

Verlopen post

Om te voorkomen dat postbezorgers in dit land verdwalen worden alle stukken naar een postbus gestuurd. Maar omdat die soms wel met 300 mensen gedeeld moet worden komt belangrijke post regelmatig bij de verkeerde terecht. Ook ik ontvang wel eens andermans financiele overzichten en electriciteitsrekeningen. Een keer zelfs een heel stapeltje, voorzien van een laagje chocoladesaus door een gesmolten verrassingpakketje hagelslag uit Nederland.

Als je geluk hebt hoef je de post niet zelf uit de postbus te vissen, maar worden de brieven door de chauffeur van je werkgever verzameld en persoonlijk overhandigd. Weliswaar met enige vertraging. Want gezien de hoeveelheid kringen van koppen koffie en stof blijven de enveloppen nog altijd een aantal dagen op zijn bureau rondslingeren.

Helemaal gelukkig is zo’n thuisbezorging echter niet. Onze chauffeur is namelijk bang voor de hond. Daarom schuift hij het liefst alle poststukken onder de poort door, waar ze uiteindelijk in een plas water van de sproei-installatie verdwijnen.

 

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!