<

Zomer in de woestijn: de vochtige hitte is verblindend

Share

50 Graden (and still counting!)

vochtige hitte is verblindendOoit in een Turks stoombad gezeten? Waar de hitte je huid doet verbranden en de stoom als water langs je ruggengraat naar beneden glijdt? Dat overkomt mij nu. Alleen zit ik niet in een Turks stoombad, maar ergens aan de rand van de woestijn op het Arabisch Schiereiland. Het is hartje zomer, 50 graden Celsius (and still counting!) met een luchtvochtigheid van bijna 100% en een gevoelstemperatuur van zo’n 65 graden!

Weten hoe dat voelt? Lees dan verder.

Koud water uit de warmwaterkraan

De watertank op het dak staat te branden in het zonnetje. Lang geleden hebben vrienden ooit voor de grap in zo’n tank gezeten en het als bubblebad gebruikt. In de winter, want in de zomer wordt je levend gekookt. Er vloeit dan zelfs gloeiendheet water door de koudwatertap. Wil je niet onder de douche verbranden, dan zet je de kraan voor warm water aan. Het water dat daaruit komt, is heerlijk koel… Als je tenminste de boiler hebt uitgezet…

Vochtige hitte is verblindend

Zie je geen hand voor ogen zonder bril? Dan adviseer ik je binnen te blijven. Want zelfs met bril zie je buiten niets. Het moment dat je buiten komt slaat de luchtvochtigheid als condens op je brillenglazen en erger nog, op je oogbollen. Je ziet niet dat je frisse lichtblauwe T-shirt spontaan donkerblauw is gekleurd. Er lijken beestjes over je lichaam te lopen, maar in werkelijkheid zijn het zweetdruppels die hun weg naar beneden zoeken.  Je haar, dat je zojuist nog in prachtige krullen hebt geföhnd, valt in natte slierten over je rug. Vanaf morgen besluit je je na het douchen niet meer af te drogen.

Winterkleding

Wij trekken twee keer per jaar onze winterkleding aan. In de winter als het kwik tot beneden de 25 graden daalt. En hartje zomer, als we naar de mall gaan waar de ijzige kou van de airconditioning door merg en been snijdt. De beloning van een ochtendje winkelen is echter groot. Nee, niet vanwege die tassen met nieuwe aankopen. Maar vanwege die heerlijke warme deken van 50 graden Celsius die als je naar buiten stapt, meteen je botten verwarmt.

De heteluchtoven

Als de deur van de auto openzwaait slaat de hitte me om de oren. Mijn wangen gloeien. De AC blaast nog wat extra warme woestijnlucht mijn auto in. De ijzeren klip van de gordel brandt letterlijk in mijn heup. Met slechts één vinger aan het stuur haal ik levensgevaarlijke toeren uit op de rotonde. Maar alles beter dan mijn beide handen aan het stuur te verbranden.

Toiletbezoek

In Nederland vond ik niets zo erg als in de winter naar een koud toilet te moeten. Totdat ik hier ’s nachts bij een buitentemperatuur van bijna 40 graden Celsius naar de WC moest. Vanonder mijn donsdekens vandaan stapte ik op de marmeren tegels van mijn slaapkamer, die door de koeling van de AC (op 26 graden) aanvoelden als een bevroren meer. In de badkamer sloeg de beklemmende vochtige hitte me in het gezicht.  Warme stoom van het toiletwater eindigde als condens op mijn billen. En tot overmaat van ramp bleven mijn dijen aan de toiletbril plakken.