<

Oman: een weekendje weg over de grens

Share

Een weekendje weg over de grens

Doordeweeks leggen expats honderden kilometers af voor de dagelijkse beslommeringen. Een half uur naar de dichtsbijzijnde sportclub of drie kwartier in de auto naar school is helemaal niet ongewoon. Ik ken zelfs mensen in Saoedi Arabië die 3,5 uur in de auto moeten zitten om boodschappen te halen.
In het weekend gaat de teller soms ruim over de 1000 kilometer en worden er grenzen overschreden. Letterlijk. Voor een feestje in Muscat, een dagje winkelen in Dubai Mall, een sportwedstrijd in Doha of voor een trip met een Dhow boot door de Fjorden van Mussandam draait niemand zijn hand om. Voor expats op het Arabisch Schiereiland zijn afstanden een relatief begrip.

Even op en neer naar Oman

Papierwerk bij de douane Oman, weekendje weg over de grens

Douanepapier bij verlaten van de VAE (by Me over ME)

In de winter rijden veel expats even op en neer voor een kampeertrip of een wandeling door de bergen en wadi’s van Oman. Het land is prachtig, kamperen is gratis en benzinekosten zijn verwaarloosbaar. De voorpret begint al in de lange wachtrijen bij de grensposten. Er staat altijd wel een oude bekende tussen of iemand die je alleen op het vliegveld in Riyad tegenkomt. Terwijl de rij langzaam vooruit schuift richting visa-balie worden oude herinneringen opgehaald en mooie routes met elkaar gedeeld. De Omani douanebeambten kijken vanaf een afstandje gemoedelijk toe.

Wat kost dat?!

‘20 Omani Riyal (OMR) per persoon’, zegt de Omaanse medewerker als ik onze paspoorten op de grote glanzende balie neerleg. Bijna 50 Euro. Dat moet ik verkeerd hebben verstaan. Ik kijk hem verbaasd in zijn ogen die zo donkerbruin zijn dat ze het licht van het computerscherm reflecteren. ‘Ajshroen (20) Riyal? Weet je het zeker?’ vraag ik hem in mijn beste Arabisch. Vriendelijk maar duidelijk herhaalt hij zijn woorden. ‘Maar dan mag je wel 28 dagen blijven!’

Vol ongeloof kijk ik om naar andere expats die achter me staan. Een nachtje kamperen met ons gezin gaat ons 300 Euro kosten! Sinds wanneer? Ook bij hen valt de verbazing van hun gezichten af te lezen. Alleen net aangekomen expats en toeristen lopen nog hoopvol naar voren om hun visa af te rekenen.

Langzaam maar zeker vormt de achtergebleven rij expats een discussiecirkel. We checken het internet, overleggen met de douane en bellen bevriende Omani’s om contacten. Uiteindelijk rijden we na een klein uurtje toch de grens richting Oman over, voor slechts 5 OMR per persoon! Alleen een gezin uit Ruwais besluit om huiswaarts te keren want, zo zwaaien ze ons toe: ‘Dat scheelt ons morgen weer een aantal kilometers!’.

Meer informatie

Wil je niet voor verrassingen komen te staan of wil je meer informatie over het verkrijgen van een toeristen-visum of een visum voor GCC residents voor Oman? Klik dan hier.

Wil je rondreizen in Oman? Ik heb de beste reisgidsen in Oman, Dubai en Abu Dhabi hier voor je op een rijtje gezet.


شكرا لمساعدتكم فاروق  Bedankt voor je hulp, Faruq!