<

Wereld’s hoogste duin in Oman ligt hier!

Share

Afgelopen week werd officieel bekend gemaakt dat Oman de hoogste zandduin van de wereld herbergt: 455 meter boven zeeniveau. Een slordige 37 meter hoger dan de vorige recordhouder, een duin in Namibië.

Sinds de bekendmaking scrollen woestijnliefhebbers fanatiek over het internet naar deze spectaculaire en unieke zandheuvel. Dunebashers en andere off-road liefhebbers maken al plannen voor hun reis door het Lege Kwartier, zelfs zonder de exacte locatie te kennen.

Wereld’s hoogste duin in Oman ligt hier!

Wereld's hoogste duin in Oman ligt hier

De duin ligt in het gebied tussen Ramlat Jadaylah en Uruq al Hadd in Dhofar ((map from Daftlogic and Google Maps)

Volgens de Times van Oman werd de duin ontdekt door Dr. Eid Al Yahya, een wetenschapper in anthropologie  en tv-presentator. De enorme zandheuvel zou in Dhofar liggen, in het zuiden van Oman, vlakbij Jemen, in het gebied tussen Ramlat Jadaylah en Uruq al Hadd.

Is dít de hoogste duin van de wereld?

Ook ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. En dus ben ik op zoek gegaan naar de lokatie van ’s werelds hoogste duin in Oman. Maar na uitvoerig onderzoek van verschillende topografische en andere hoogtekaarten op het internet, vond ik ‘slechts’ een maximale hoogte van iets meer dan 410 meter. Zoals ze spreekwoordelijk in het Engels zeggen: Desert and reward seldom keep company (woestijn en beloning gaan zelden samen).

Maar gegeven het feit dat de verschillende websites aangeven dat de getoonde hoogtes kunnen afwijken van de werkelijke hoogte, en dat hoogtes bovendien in tijd kunnen verschillen, denk ik dat dit de duin is die je zoekt!

Goede reis!

Wereld's grootste duin ligt hier!

Is dit de grootste zandduin van de wereld? (via altitude.nu and Google maps)

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!