<

Heerlijk! Het wordt winter.

Share

Verzengende zomerhitte

Riyadh

In de zomer zijn de steden en dorpen op het Arabisch Schiereiland uitgestorven. Aziatische ringtones en het schuren van sloffende slippers van huishoudelijke hulpen over het asfalt is nog maar zelden hoorbaar. Zelfs het kabaal van de alsmaar doorgaande constructie is gedempt. De gastarbeiders werken voornamelijk ’s nachts, wanneer de zon haar krachten elders bundelt.

Het anders vrolijke geluid van spelende schoolkinderen en pubers op brommende duin-buggies is tijdelijk uit de lucht. De meeste expats en lokale bevolking zijn vertrokken om verkoeling in hun thuisland of andere oorden te zoeken. Diegenen die achterblijven zitten binnen onder de koude bries van de airconditioning of proberen de hitte te ontvluchten met lotgenoten.

Heerlijk! Het wordt winter

zomer 52 gradenMaar rond oktober ontwaakt het Midden Oosten langzaam uit zijn zomerslaap. Het kwik van ruim 50 graden Celsius in juli en augustus zakt naar zo’n 26 graden rond het winterse middaguur. In december kan het zelfs koud worden, met temperaturen tot beneden de 20 graden in de ochtend en avond.

Heerlijk, het wordt winter! Het leven kan beginnen. Je hoeft niet meer bezweet ergens binnen te stappen. Je broek blijft niet meer aan je billen plakken als je de auto uitstapt.  En je kunt eindelijk gewoon door je zonnebril kijken. De vochtige lucht die in de zomer als waterdamp op je glazen slaat, is eindelijk vervangen door een koele koude bries.

Lees meer over de zomerhitte op deze pagina –>

Festivals en erwtensoep

De winter is de tijd om buiten zijn. Er is weer leven op straat. Op het strand worden concerten gegeven, terwijl zeejachten, dhow boten en jetski’s op de golven meedeinen. In parken worden festivals georganiseerd of films in de open lucht getoond; er zijn marathons, kamelenraces of andere sportevenementen.
Families zitten op kleurrijke kleden op groene grasvelden te picknicken , terwijl groepen cricketspelers (vaak Indische en Pakistaanse werkers) zich verzamelen op open zandvlaktes om een spelletje te spelen. Natuurliefhebbers trekken de woestijn en wadi’s in en gaan de eilanden op om vogels te spotten. Anderen kajakken door de mangrove bossen of maken een bergwandeling met uitzicht over imposante rotspieken.

Ook de Nederlandse expats worden in de winter actief. Op nieuwjaarsdag duiken ze met een oranje Unox-muts over de oren in zee. De durfals gaan kopje onder. Maar de meesten staan blauwbekkend op het strand uit te kijken naar een bord warme erwtensoep dat op een primitief gasstelletje wordt verhit.

(tekst gaat onder de afbeelding verder)

Piswater

Voor grote groepen toeristen die in het winterseizoen afkomen op de speciale aanbiedingen van de meest luxe hotels ter wereld, cruisereizigers of op bezoek zijnde familie ligt dat anders. Die willen maar al te graag de zee in ter afkoeling van hun zonnebad. Hun bleke en soms roodverbrande lichamen steken scherp af bij de zwarte en witte gewaden van de lokale bevolking die op het strand zijn samengekomen. Terwijl zij grote schalen met eten van hand tot hand laten gaan, bekijken zij het schouwspel in de golven vanaf een afstandje. Geen haar op hun hoofd die eraan denkt het koude water in te gaan.

Want bij temperaturen beneden de 30 graden lopen wij rond in een dikke trui of jas. Bij zulke lage temperaturen wagen we ons alleen maar in zwembaden waarvan het zwembadwater flink verwarmd is. Piswater noemen ze dat in Nederland, aangenaam vinden wij. Maar wij zwemmen dan ook niet om af te koelen. Wij zwemmen omdat we het leuk vinden, als sport of als recreatie. Als we af willen koelen gaan we binnen zitten met de thermostaat van de airconditioning op 25 graden.

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!