<

Witte tanden en gezonder tandvlees krijg je zó

Share

Ze stonden er weer. Die houten stokjes bij de kassa waarvan ik weet dat de bedoeïenen erop kauwden voor schone witte tanden en gezonder tandvlees. Ik had mezelf al jaren toegezegd het een keer te proberen. En dus kocht ik een Sewak Alaarak, een stukje hout dat al onder de oude Egyptenaren bekend was.

Veel Moslims gebruiken Aarak (ook wel Sewak of Miswak) nog regelmatig om hun gebit schoon te maken en voor een frisse adem. In de Islam wordt het aanbevolen als onderdeel van het reinigingsritueel voor het gebed, tijdens een reis of wanneer je bij iemand op bezoek gaat.
Ik stopte de Aarak in mijn tas en nam het mee naar huis om er mijn tanden mee te poetsen.

sewak alaarak organische tandenborstel voor witte tanden en gezonder tandvlees

Bah! Wat vies!

Ik hoor je al denken. Je tanden poetsen met een stokje? Bah, wat vies! En als ik het pakje open, vraag ook ik me af wat ik me in mijn hoofd heb gehaald. Er komt een verschrikkelijk scherpe geur uit. Totaal niet lekker, eerder afstotelijk. Als de lucht van een doorgekookte knolselderij in een bedje van Chinese medicinale kruiden.

Voordat ik het riekende stokje in mijn mond stop, besluit ik het eerst maar eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Het lijkt op niets anders dan een gewoon stukje hout. Het beige stokje is een beetje vochtig en heeft op de buitenzijde witte korreltjes. Ze lijken op zoutkristallen en glinsteren ook een beetje, maar hebben een zanderige structuur.

Helemaal niet vies!

Voorzichtig pel ik met mijn tanden een centimeter van de bast af, waardoor de vezels van de Aarak zichtbaar worden. Ze liggen allemaal netjes als een borsteltje naast elkaar. Ik bijt erop om ze een beetje los te krijgen en ben verbaasd dat het helemaal niet vies smaakt. Een beetje gek in het begin, maar uiteindelijk best fris en aangenaam.

Dan waag ik het erop en wrijf het uiteinde van de vezels over mijn tanden. Het voelt aangenaam, eerlijk gezegd beter dan mijn eigen electrische tandenborstel. Dit borsteltje krast niet, maar masseert zachtjes het tandvlees. Het prikkelt een beetje en geeft zelfs een prettig gevoel. Mijn tanden voelen glad. Heel glad. En schoon. Het kost me bijna moeite om de Aarak weg te leggen. Ik vind het wel fijn om te Sewak Alaarakken.

sewak alaarak organische tandenborstel voor witte tanden en gezonder tandvlees

Schone witte tanden en gezonder tandvlees

Maar alle gekheid op een stokje, uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van Aarak een positief effect heeft op het gebit en tandvleesproblemen vermindert.  Het takje van de Salvadora Persica bevat namelijk natuurlijke antibacteriële stoffen die tandplak voorkomen.

De Aarak heeft bovendien nog een boel andere voordelen. Je hoeft niet te klungelen met tandpasta of je mond na te spoelen, waardoor je hem overal kunt gebruiken. Krijgen de vezels na een tijdje weerborstels of worden ze tegendraads, dan snijd je een vers stukje van het stokje af. En ben je hem beu, dan gooi je hem gewoon weg. Het is immers een organische tandenborstel.

Net als bij een gewone tandenborstel schijnt de Aarak de spijsvertering en speekselaanmaak te bevorderen en je geheugen te verbeteren tijdens het gebruik.

Poetsen met Aarak

Het is helemaal niet moeilijk om je tanden met Aarak te poetsen. Neem het stokje in je hand en pel bij de top ongeveer een centimeter van de bast af. Bijt op de onderliggende vezels zodat ze zacht worden. Blijven ze voor je gevoel te hard, zet de vezels dan even in water.
Wrijf het vezelborsteltje over de binnen- en buitenzijde van je tanden, waarbij je vanaf het tandvlees naar beneden gaat. Beweeg de Aarak vervolgens regelmatig op en neer over het kauwvlak van je kiezen.
Je tong kun je schoonmaken door de Aarak van achter naar voren over je tong te halen.
Na gebruik kun je de vezels kort afspoelen met water en leg je de Aarak terug in het zakje op een droge plaats weg.

Een Aarak kopen

In de Arabische landen, Aziatische landen en verschillende Afrikaanse landen zijn de Aarak (Semak of Miswak) te koop op de markt, in de supermarkt of bij de drogist. In Europa zul je waarschijnlijk kunnen vinden bij Turkse of Marokkaanse winkeltjes, zeker in deze periode net voor Ramadan. Daarnaast verwacht ik, maar zeker weten doe ik dat niet, dat ze beschikbaar zijn in organische en biologische winkels.

Weet jij waar de Aarak (Semak of Miswak) in Nederland, België of elders te koop is, wil je dat dan in een reactie achterlaten?

19 reacties

 1. Globalizious schreef:

  Ohh wat mooi is dit! Ik had hier nog nooit van gehoord, maar wat bijzonder dat het zo werkt. Mocht ik het ooit tegenkomen…..

 2. Me over ME schreef:

  @Globalizious…dan moet je het zeker proberen! 🙂

 3. Ilona Izabella schreef:

  Wat een interessant artikel, Jan! Ik ken het niet, maar heb zo vaak pijnlijk en ontstoken tandvlees, ondanks dat ik goed en regelmatig poets. Mn tandarts noemt het pech. Ik wil dit wel graag eens proberen, dus ik heb je artikel opgeslagen en ik ga er in Nederland naar op zoek! Ik laat het weten waar ik het gevonden heb uiteindelijk. 🙂

 4. Chaya schreef:

  Wat een bijzondere manier om je gebit te doen. Kende het helemaal niet.

 5. Tonne schreef:

  Ik ga op zoek naar de houtjes en ga t zeker uitproberen!!!

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Dit klinkt verrassend goed zeg! Ik had er nog nooit van gehoord, maar dit zou ik zeker wel eens proberen.

 7. marlieslentjes31 schreef:

  Echt nog nooit van gehoord, maar wat goed! Als ik het tegenkom, dan koop ik het zeker.

 8. Sylvahna.nl schreef:

  Ik ben hier toch wel echt heel erg benieuwd naar! Eens kijken of ik het kan vinden!

 9. Me over ME schreef:

  @Ilona Izabella Ik hoop dat je het vindt Isabella! Bij voorkeur een verse of in vacuum verpakt, want die werken het beste. Succes!

 10. Me over ME schreef:

  @chaya Eigenlijk is het een heel ouderwetse methode.

 11. Me over ME schreef:

  @Tonne Dat moet je zeker doen! Ben benieuwd!

 12. Me over ME schreef:

  @Nicole Ben benieuwd wat je er van vindt!

 13. Me over ME schreef:

  @marlieslentjes31 Dat zou leuk zijn!

 14. Me over ME schreef:

  @sylvahna Leuk! Laat je me dan ook horen wat je ervan vindt?

 15. Carolien schreef:

  Ik kende het nog niet! Door de Crohn heb ik regelmatig aften in mn mond. Best pijnlijk dus misschien ga ik dit een keer uitproberen.

 16. Me over ME schreef:

  @Carolien Auw! Aften zijn zo pijnlijk. Wat zou het fijn zijn als dit zou helpen!

 17. Misschien moet ik die maar kopen voor in de auto als ik op voorhand mijn tanden niet heb kunnen poetsen, ideale oplossing lijkt me… 😉

 18. Me over ME schreef:

  @hippiemeisje Heel handig! Heb je in de file nog wat te doen ook 😉

 19. kool-family schreef:

  Ik had er ook nog nooit van gehoord, ziet er heel apart uit… Ken niet meteen plaatsen waar je die kan vinden…!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!