<

Woestijntruffels, een Arabische delicatesse

Share

Woestijntruffels

دنبلان یامچی Yamchi TruffleMijn oom is een fervent natuurliefhebber. Tijdens zijn wandelingen door het bos maakt hij de prachtigste foto’s die hij graag met ons deelt. We ontvangen foto’s van bont gekleurde bomen en spinnenwebben die glanzen in de najaarszon. We smelten bij het zien van een wild zwijn dat met haar kroost het bospad oversteekt en glimlachen als de eerste sneeuwklokjes uit het gras omhoog proberen te klimmen. Recent stuurde hij een foto van een glanzende paddenstoel met de tekst: ‘Die hebben jullie niet!’ ‘Nee’, antwoordde ik hem, wij hebben truffels!’

Een Arabische delicatesse

Door het droge klimaat komen er maar weinig soorten fungi in de woestijn voor. Toch zijn er vooral in perioden van hoge luchtvochtigheid of regen, eetbare truffels te vinden. Ze liggen over het algemeen in de grond van lage duinen, van de grote Arabische Woestijn tot Basra in Irak. De bedoeïenen weten de truffels moeiteloos te lokaliseren aan de hand van scheurtjes in de bodem, die ontstaan nadat de aarde rondom de truffel door de zon is opgedroogd.

Woestijntruffels leven in symbiose met de zonneroos of rotsroos (Helianthemum lippii). Een klein groen struikvormig plantje met blaadjes in de vorm van langgerekte koffiebonen en kleine bloemetjes. De plant wordt in het Arabisch ook wel Raqroek (Qatar) genoemd.

De woestijntruffel, in het Arabisch fagah (Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit), fagh (Saoedi Arabië) of kama’a (Syrië en Irak) is een Arabische delicatesse. Ze zien eruit als kleine gelobde aardappels of gedroogde pruimen in de kleuren crème tot bruin. Hun structuur is stevig, maar niet hard.

Even roosteren in de hete as

kampvuur woestijn

Woestijntruffels zijn vrijwel geurloos met een vleugje zand en stof. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk. Maar eenmaal bewerkt smaken ze goed. De vlezige truffel neemt niet alleen de smaak op van het gerecht, maar voegt er ook nog een authentiek woestijnaroma aan toe.

Mocht je ooit een fagh of fagah op de Arabische markt vinden dan is het de overweging zeker waard om hem te proeven. Trek de woestijn in, bouw een kampvuur en gooi een paar truffels in de hete as. Na een paar minuten roosteren is je maaltje klaar.

De truffels smaken trouwens ook heerlijk in een spaghetti- of kaassaus.


 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!