<

Zeeschildpadden spotten op het strand in Oman

Share

Het is vloed. We turen met een groepje mensen de zee af naar donkere silhouetten van zeeschildpadden die hun eieren op het strand komen leggen. De zon is net op en er hangt een laag mist over zee. En dan gebeurt het. Een grote roodbruine zeeschildpad komt met de golven in de rug aan land. Ze is groter dan ik had verwacht en veel indrukwekkender dan alle andere schildpadden die ik in natuurfilmpjes heb gezien. Maar ja, dit is dan ook mijn schildpad.

Traag maar volhardend

Ik kan niet uitleggen hoeveel spanning haar aanwezigheid op het strand bij me oproept. Ik jubel van binnen, maar voel me ook hulpeloos als ik haar zo zie. Moet ik haar aanmoedigen, een duwtje de goede kant opgeven of gewoon stilletjes blijven staan?
Met haar grote voorpoten sleept het dier haar logge lijf door het zachte zand. Traag maar volhardend trekt ze zich vooruit, terwijl ik van een afstandje sta te kijken. Soms staat ze even stil op zoek naar een goede plek voor haar nest, andere keren kijkt ze aarzelend in het rond. Maar na iedere pauze pakt ze zich weer op en gaat ze met evenveel doorzettingsvermogen als voorheen verder.

 

 

Als de zeeschildpad een eindje het strand op is, begint ze te graven. Met haar voorpoten gooit ze het losse zand hoog op in de lucht, terwijl ze met haar lijf op de ondergrond draait. Dan graaft ze nog een kleine diepe kuil met haar achterpoten. Haar schild dat net nog zo mooi glansde door het water is nu dof van het opgewaaide zand. Af en toe kreunt ze met een lage brommende stem of stoot ze met een oprispend geluid haar adem uit. Ze moet ontzettend hard werken.

 

 

Diepe trance

Dan gebeurt er even helemaal niks. De schildpad ligt als een standbeeld in haar nest en staart in diepe trance voor zich uit. Uit haar ogen lijken tranen te vloeien. Even twijfel ik of ze nog wel verder gaat. Zeeschildpadden kunnen soms schijnnesten bouwen of zomaar het nest verlaten als ze zich bedreigd voelen. Maar dan legt ze met een diepe zucht haar koppie op het zand en laat ze haar eieren een voor een vallen in de nestkuil.

 

 

Als de zeeschildpad klaar is met leggen vliegt het zand opnieuw in het rond. Het dier slaat haar voorpoten wild en afwisselend heen en weer. Het lijkt wel of ze haar nest in stofwolken wil verbergen. Dan sleept ze zich in hetzelfde trage tempo terug naar de zee en verdwijnt ze zonder om te kijken tussen de golven. Alleen op het natte zand is haar sleepspoor nog zichtbaar.

Baby zeeschildpadden

Ongeveer twee maanden nadat de eieren zijn gelegd, komen de kleine schildpadjes uit. In grote groepen flipperen ze over het strand. Ze zien er een beetje onhandig uit met hun grote voorpoten en kleine ronde schildjes. Desondanks stormen ze in volle vaart op de kustlijn af om zich door de rollende golven richting open zee te vechten.

Helaas zijn de meesten hulpeloos en verloren. Vanaf het moment dat ze het nest uitkruipen, hangen vogels in de lucht om ze van het strand af te pikken. Krabben stellen zich op langs de kustlijn en in het water liggen hongerige roofvissen op hun komst te wachten. En dan zijn er nog balletjes teer en plastic in zee waar ze ziek van worden en dood aan gaan.
Door al deze gevaren groeit slechts 1 op de 1000 babies uit tot een volwassen schildpad. Dat is één schildpad uit ongeveer 10 nesten van hardwerkende schildpaddenmoeders.

 

 

Schildpadden spotten in Oman

In Oman komen de zeer zeldzame groene zeeschildpad, de echte en onechte karetschildpad, de lederschildpad en de Ridley schildpad hun eieren leggen. De meesten komen aan land op de zachte zandstranden van Ras al Hadd en Ras al Jinz, maar je kunt ze ook spotten in Dhofar en op de eilanden van Masirah en Daymaniyat. De lederschildpad komt niet aan land.

Het nesten van zeeschildpadden is een van de meest bijzondere gebeurtenissen om mee te maken. Het broedseizoen loopt van ongeveer mei tot augustus. Je kunt een willekeurig strand uitzoeken en geluk hebben. Maar de meeste stranden waar schildpadden komen zijn afgesloten om de dieren te beschermen. Bovendien heb je een vergunning nodig om de schildpadden te mogen bezoeken. Daarom kun je beter met een gids op pad gaan. De hotels kunnen je hierover meer informatie geven.

In Ras al Hadd kun je een kamer aan het strand boeken in het Turtle Beach Resort of in het populaire Ras al Hadd Guesthouse .

Om te voorkomen dat nesten worden platgedrukt door auto’s die over het strand rijden of tenten die op nesten worden opgezet is het niet toegestaan om te kamperen. Wil je dat toch, dan heeft het Turtle Reserve in Sur mooie luxe tenten waar je in kunt verblijven.

Help de zeeschildpad beschermen

Oman heeft een speciaal beschermingsprogramma opgezet om haar schildpaddenpopulatie te beschermen. Wanneer je naar een gebied gaat waar schildpadden nesten, houd je dan aan de regels om ze niet te verstoren.

 • Voorkom dat je de nesten plat trapt. Rijd daarom niet over de zandstranden, ga er niet picknicken of BBQ-en en zet geen tent of parasol op het strand.
 • Schildpadden zijn erg gevoelig voor licht en geluid. Ze zijn snel verstoord of verliezen gevoel voor navigatie. Zet daarom je koplampen uit en gebruik geen flits bij het fotograferen. Zorg dat je telefoon op stil staat en praat zachtjes.
 • Raak de schildpadden, de nesten en de eieren niet aan. Jaag de dieren niet op.
 • Voorkom het verspreiden van sterke luchtjes. Neem geen eten mee naar het strand en steek geen sigaret op in de habitat van de dieren.
 • Laat geen afval achter. Vooral plastic, balonnen, touw en vislijnen zijn levensgevaarlijk. De zeeschildpadden raken erin verstrikt of zien het als eten.
 • Zie je een schildpad drijven terwijl hij wel zijn best doet om naar beneden te gaan? Of zit hij vol eendenmosselen? Pak hem dan op en breng hem naar het Turtle Reserve. De jonge schildpad op bovenstaande foto, gevonden in de zee bij Dubai, heeft het trouwens gered.

 

 

43 reacties

 1. Claudia schreef:

  Wat mooi in beeld en woorden gevat! Wat een worsteling is dit toch voor zo’n dier.

 2. Me over ME schreef:

  Dankjewel @Claudia! Het is inderdaad hard werken voor ze.

 3. Tom Outdoor schreef:

  Wat mooi zeg!!!

 4. melissa schreef:

  Aah wat lijkt mij dit mooi en bijzonder

 5. feliceveenman schreef:

  Wat een mooi en aangrijpend verhaal. En wat is het eigenlijk erg dat er allerlei ge- en verboden zijn om die dieren te beschermen tegen mensen. Dat zouden we toch allemaal gewoon uit onszelf moeten doen!

 6. Daphne de Vries schreef:

  Ik wist dus helemaal niet dat je ook schildpadden hebt in Oman. Als ik aan Oman denk zie ik namelijk alleen maar woestijn voor me haha. Maar wat een bijzondere belevenis moet dit zijn geweest zeg! Het lijkt me echt geweldig die dieren van zo dichtbij te zien 🙂

 7. Petra schreef:

  Wat heb je dit mooi omschreven zeg. Lijkt me heel boeiend om een keer mee te maken!

 8. Wauw super mooi. Wat een mooie beesten zijn het ook!

 9. Sylvia schreef:

  Ik ben jammer genoeg nog nooit in een goede periode ergens geweest om de schildpadden te zien. Lijkt me super leuk om eens mee te maken.

 10. Kheira Oudejans schreef:

  Wat prachtig om dit mee te maken! Echt geweldig en goed dat je tips meegeeft voor de veiligheid van de dieren. Wij hebben zo iets eens mogen mee maken in Suriname, een ervaring die ik niet snel zal vergeten!

 11. kristofluyten schreef:

  Interessant om lezen. Denk niet dat ik ooit in Oman zal komen maar bij deze weet ik toch weeral wat te doen als we schildpadden tegenkomen.

 12. Me over ME schreef:

  @Melissa Dat is het zeker!

 13. Me over ME schreef:

  @Tom Outdoor Ja, he? Zo indrukwekkend ook!

 14. Me over ME schreef:

  @Feliceveenman Dat vind ik eigenlijk ook. Alleen is de werkelijkheid helaas anders…

 15. Me over ME schreef:

  @Daphne de Vries Haha! Nee hoor, veel meer dan woestijn! Groene oases, hoge bergen, grote poelen water waar je in kunt zwemmen. En … schildpadden…

 16. Me over ME schreef:

  @Petra Dankjewel! Het heeft dan ook een enorme indruk op me gemaakt.

 17. Me over ME schreef:

  @Debbie- Fit, Fun & Run Hele mooie beesten. Als je de kleur van hun huid in het zon ziet…het is net koper en goud.

 18. Me over ME schreef:

  @Sylvia Misschien kun je het de volgende keer zo plannen dat je het ergens kan zien. Het is meer dan de moeite waard.

 19. Me over ME schreef:

  @Kheira Oudejans In Suriname? Dat lijkt me ook geweldig om ze daar een keer te zien.

 20. Me over ME schreef:

  @kristofluyten Gelukkig komen ze ook nog op andere plekken ter wereld aan land. Misschien dat je ze daar een keer kunt zien.

 21. Enigma schreef:

  Ik zag ze ooit in Cyprus, de zeeschildpadden. Al zal het daar vast een heel ander ras geweest zijn.

 22. Rieneke schreef:

  Wat bijzonder om mee te maken! Ik vind schildpadden altijd heel indrukwekkend.

 23. Lijkt me heel bijzonder om dat eens mee te maken. Nooit geweten dat dit ook in Oman kan. Zo jammer dat de meeste pasgeboren schildpadden het niet redden 😢

 24. Mandy schreef:

  Wat een bijzondere ervaring om dit mee te mogen maken! En ook nog eens van zó dichtbij!

 25. Me over ME schreef:

  @Enigma Het zou best wel eens dezelfde soort kunnen zijn. Maar vast en zeker een andere schildpad 😉

 26. Me over ME schreef:

  @Rieneke Dat vind ik ook! Het zijn nog zulke oerbeesten.

 27. Me over ME schreef:

  @Judith|Worldwife.nl Zielig eigenlijk, toch?

 28. Me over ME schreef:

  @Mandy Dat was het zeker!

 29. reislustig.be schreef:

  Wat een mooie blogpost en een erg bijzondere ervaring. Ik had nooit verwacht dat er zeeschildpadden in Oman zouden zijn!

 30. thatonetime17 schreef:

  Ik heb dit mogen meemaken in Maleisië toen de schildpadden ’s nachts aan land kwamen om eieren te leggen. Ik heb geleerd dat je eigenlijk niet in het zicht moet zijn voor de schildpadden omdat het ze dan veel stress oplevert tijdens het proces. En ook geen flits moet gebruiken in de ogen van de schildpad. En inderdaad triest dat maar zo weinig kleintjes het overleven.

 31. Wat een ervaring, zeg.. en ik maar naar center Parcs gaan. Nee keep up the good work!

 32. De natuur is en blijft bijzonder. Heel mooi geschreven!

 33. Karlien schreef:

  Ik vond dit echt prachtig om te lezen. Ik heb het nog nooit gezien maar lijkt mij een pracht ervaring.

 34. Maargy | M schreef:

  Wow, mooie beelden! Ik heb het gezien bij Cherating, Maleisië (waar ik woon), maar dat was ’s nachts. Zo intens om te zien hoe ze graven met zoveel wilskracht en doorzettingsvermogen. Mooi artikel heb je ervan geschreven!

 35. Nicole Orriëns schreef:

  Wauw, indrukwekkend zeg zo’n schildpad. Ik kan me voorstellen dat je daar uren naar kunt kijken!

 36. Daisy schreef:

  Wat mooi om te zien! Wat een moeder al niet over heeft voor haar kroost 🙂

 37. mckleuver schreef:

  Heel bijzonder om te zien en te lezen. Ik vind het erg jammer dat er maar 1 op 1.000 het haalt. Veel te weinig. En dat plastic in zee vind ik echt niet acceptabel.

 38. Manon schreef:

  Lijkt mij heel bijzonder om zoiets mee te mogen maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eens wist waar Oman lag, maar nu weet ik het!

 39. ekebrouwer schreef:

  Wat indrukwekkend, ik wist helemaal niet dat zo weinig schildpadden overleefden na hun geboorte!

 40. Roxanne Weijer schreef:

  Wauw wat is dit ontzettend mooi en bijzonder!

 41. Me over ME schreef:

  @Roxanne Weijer Dat was het zeker!

 42. Kim schreef:

  Wauw wat ontzettend bijzonder om dit te zien en lezen! Lijkt me geweldig om dit mee te maken 🙂

 43. Me over ME schreef:

  @Kim Ik hoop dat je ook een keer de kans krijgt! Het is prachtig om te zien.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!